Advies over tablets

Tablets zijn er in allerlei varianten. Met een klein basismodel check je vooral je mail en social media, terwijl je met de krachtigste modellen ook zware programma's en games te lijf gaat. Sommige tablets neem je ook nog eens handig mee voor onderweg. Hier help ik je de tablet uitzoeken die het best bij jouw gebruik aansluit.

Divider

Welke schermdiagonaal heb ik nodig?

De schermdiagonaal is de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek van je scherm, de randen niet meegerekend. De meest voorkomende maat is 10 inch, dat is ongeveer 25 centimeter; je tablet is dan net iets groter dan een standaard notitieboekje (A5 formaat). Deze tablets, en de kleinere 7 en 8 inch modellen, neem je gemakkelijk mee voor onderweg. Kijk je liever op een groter scherm films en series? Kies dan voor een tablet van 13 inch (33 centimeter), dat is net iets groter dan een A4.


Bekijk alle 7 en 8 inch tablets

Bekijk alle 10 inch tablet

Bekijk alle 13 inch tablets

Divider

Je tablet onderweg gebruiken

Vergeleken met laptops neem je tablets makkelijker mee. Het handigst zijn de 7 en 8 inch modellen. Met een schermdiagonaal van 18 centimeter of minder zijn die ongeveer even groot als een standaard notitieboekje (A5). Deze tablets wegen gemiddeld maar rond de 300 gram, nog minder dan een blikje cola. Als je ook onderweg wilt kunnen internetten, ga dan voor een tablet met 4G module. Let dus op:

 • Een 7 of 8 inch schermdiagonaal
 • Eventueel 4G voor mobiel internet

 • Bekijk alle 7 en 8 inch tablets

  Bekijk alle tablets met 4G

  Divider

  Internetten, social media en simpele spelletjes

  Elke tablet is geschikt om thuis je social media op bij te houden, YouTube op te kijken en eenvoudige games zoals Candy Crush te spelen. Bedenk wel dat niet alle tablets standaard mobiel internet hebben; met tablets zonder 4G ben je aangewezen op wifi. Let ook op je opslagruimte. Als je veel apps downloadt , heb je aan 8 of 16 GB misschien niet genoeg. Bij Android tablets kan je met een geheugenkaartje het geheugen later nog uitbreiden met maximaal 256 GB, afhankelijk van het model.


  Bekijk alle tablets

  Bekijk alle tablets met 32 GB of meer opslagruimte

  Divider

  Films en series kijken in Full HD

  Met een tablet kijk je in bed nog even een aflevering van je favoriete Netflix serie. Kijk je graag in Full HD? Voor die gedetailleerde weergave heb je een resolutie van minstens 1920 x 1200 nodig. Daarnaast is de beeldverhouding belangrijk Met 16:10 en 16:9 wordt je scherm volledig gevuld met je favoriete film of serie. 4:3 schermen zijn breder, wat prettig is bij het browsen. Voor films is deze verhouding niet ideaal, omdat je beeld boven en onder gedeeltelijk wordt opgevuld met zwarte randen. Kies dus voor:

 • Een resolutie van minimaal 1920 x 1200

 • Bekijk alle Full HD tablets

  Divider

  Scherpe foto's en video's maken, videobellen

  Met een goede camera op je tablet lig je leuke momenten, zoals de gekke streken van je kat, scherp vast. Hiervoor kies je een 8 megapixel camera aan de achterkant. Combineer dit met een 5 megapixel camera aan de voorkant zodat je ook scherpe selfies maakt. Dat is ook handig voor videobellen, waar tablets met hun grotere scherm beter geschikt voor zijn dan smartphones.

 • Voor basisgebruik voldoet 5 megapixel achter en 2 megapixel voor
 • Beter resultaat krijg je met minimaal 8 megapixel achter en 5 megapixel voor

 • Bekijk alle tablets met minimaal 5 megapixel achter en 2 megapixel voor

  Divider

  Intensief foto's en video's bewerken

  Wil je graag foto's bewerken met Adobe Photoshop Express of video's bewerken voor je vlogs? Dan heb je een tablet nodig die genoeg rekenkracht heeft om zware programma's aan te kunnen. Kies voor een tablet met minimaal 2 GB werkgeheugen en een quad-core processor met 1,5 GHz kloksnelheid. Je tablet kan hiermee zware taken aan zonder vast te lopen of erg langzaam te worden. Kies dus voor:

 • Minimaal 2 GB werkgeheugen, idealiter 3 of 4 GB
 • Quad core processor met 1,5 GHz

 • Bekijk alle tablets geschikt voor zware programma's

  Divider

  Grafisch zware 3D games spelen

  Gaat jouw behoefte aan gamen verder dan Candy Crush en wil je niet dat 3D games jouw tablet vertragen? Kies dan voor minimaal 2 GB werkgeheugen en op z'n minst een quad core processor met 1,5 GHz kloksnelheid. Om alle details van je games te zien heb je bovendien een Full HD resolutie nodig. Als je wilt gamen, let je dus op:

 • Minimaal 2 GB werkgeheugen, idealiter 3 of 4 GB
 • Quad core processor met 1,5 GHz
 • Full HD resolutie

 • Bekijk alle tablets geschikt voor 3D gaming

  Eerder bekeken door jou